Facebook
 

FAQ

•    Τι είναι το PVC;
Είναι μια εντελώς νέα σύνθεση η οποία όμως έχει αντιγραφεί από τη φύση και έχει πολύτιμες ιδιότητες. Από το πρώτο πλαστικό, το οποίο παρασκευάζεται από καουτσούκ, εξελίχθηκαν ένα πλήθος ειδικών πλαστικών με τα οποία λύνονται ασυνήθιστα προβλήματα.

•    Πως δημιουργείται το PVC και τι σημαίνουν τα τρία πρώτα αρχικά γράμματα;
Το αιθυλένιο το οποίο υπάρχει στο πετρέλαιο σε ποσοστό 43% και το χλώριο το οποίο υπάρχει στο αλάτι σε ποσοστό 57%, ενώνεται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα άχρωμο αέριο το λεγόμενο βινιλοχλωρίδιο (VC). Με την προσθήκη οξυγόνου και φωτός γίνεται ο πολυμερισμός αυτού του αερίου, δηλ. Τα μόρια ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν μεγαλύτερες ομάδες μορίων και με αυτόν το τρόπο δημιουργείται το υλικό πολιβινιλοχλωρίδιο ή άλλως PVC.

•    Είναι όντως οικολογικό προϊόν το PVC; Αν ναι ποιος θα έχει το μεγαλύτερο όφελος;

Όφελος θα έχουμε όλοι μας. Αν στο τέλος αποδειχθεί ότι το PVC είναι υπόδειγμα οικολογικού υλικού, τότε έχουμε βοηθήσει όλοι μας. Η συζήτηση αυτή θα βοηθήσει τη βιομηχανία να ωθήσει την οικολογική ανακύκλωση του υλικού. Tο PVC έχει ένα μεγάλο προβάδισμα στο θέμα της οικολογικής ανακύκλωσης και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον διάλογο με την κοινή γνώμη.

•    Πως καθιερώθηκε το PVC στον χώρο της οικοδόμησης; Σε ποια ποσότητα χρησιμοποιείται σήμερα στη Γερμανία;

Περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι, δηλ. το ½ της συνολικής παραγωγής, χρησιμοποιείται στη Γερμανία. Οι πολύ καλές τεχνικές του ιδιότητες, η μεγάλη του αντοχή στις καιρικές συνθήκες, στις υπεριώδεις ακτίνες και την διάβρωση, το μικρό του βάρος, η απλή κατεργασία, η δύσκολη ανάφλεξη. Η θερμόηχομόνωση, καθώς επίσης και η ιδιαίτερη καταλληλότητα του στην ανακύκλωση του οδήγησαν στην επιτυχία.

•    Γιατί έχει το PVC τόσο μεγάλη επιτυχία στην κατασκευή κουφωμάτων; Μήπως έχει δημιουργηθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό;
Οι νομικές διατάξεις περί ποιότητας και ελέγχου για συνθετικά κουφώματα ή οι κανόνες της γερμανικής νομοθεσίας δεν προτείνουν κανένα συγκεκριμένο υλικό, παρά μόνον συγκεκριμένες ιδιότητες όπως σκληρότητα, αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, modul ελαστικότητας και αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Το σύνολο όλων αυτών των θετικών του ιδιοτήτων δεν ξεπερνιούνται από κανένα υλικό.

•    Σε ποιους τομείς είναι γνωστό το PVC; Και από πότε χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα;
Περίπου τα δύο τρίτα όλων των κατασκευών από PVC έχουν μια διάρκεια ζωής τουλάχιστο 15 χρόνια. Εδώ βλέπουμε πόσο σπάνια είναι η ανάγκη της ανακύκλωσης του υλικού. Η διάρκεια ζωής των κουφωμάτων και των σωλήνων είναι ακόμα μεγαλύτερη. Νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι η αντοχή τους είναι δυνατή για πολλές γενεές. Το 1835 δημιουργήθηκε συνθετικά το PVC, χωρίς να έχει ιδέα ο δημιουργός του για τις ωφέλειες του και το 1937 γνώρισε πραγματική επιτυχία με την κατασκευή δίσκων.

•    Από τα PVC προφίλ ελευθερώνονται διάφορες επικίνδυνες ουσίες η μήπως κρύβουν τα προϊόντα από PVC κινδύνους υγείας;

Το ότι από το προφίλ PVC δεν ελευθερώνονται διάφορες επιβλαβείς ουσίες έχει αποδειχθεί από διάφορες έρευνες και γνωματεύσεις του ινστιτούτου Frauenhofer. Επίσης υπάρχει νομοθετικό διάταγμα στο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το PVC και σαν υλικό συσκευασίας για ευαίσθητο φρέσκο κρέας.
Επίσης σημαντικό είναι να αναφέρουμε τη χρήση του PVC σαν υλικό οικοδομής σε χώρους όπου υπάρχουν αδύναμοι και ευάλωτοι οργανισμοί, όπως στα νοσοκομεία. Δεν χρησιμοποιείται μόνο σε πόρτες και παράθυρα, αλλά και σαν επικάλυψη τοίχων και πατωμάτων για το λόγο ότι δεν προσβάλλεται από βακτηρίδια, είναι υγιεινό, δεν αλλοιώνεται και είναι αντιστατικό. Στον ιατρικό τομέα το PVC χρησιμοποιείται σε φιάλες αίματος ή και σε φιάλες ορού.

•    Η δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου οφείλεται στη δημιουργία διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της καύσης. Το PVC βοηθά στην ελάττωση του;
Το PVC βοηθάει πάρα πολύ στην ελάττωση του. Τα συνθετικά κουφώματα, λόγω της μεγάλης διάρκεια ζωής τους, βοηθούν στην ελάττωση της ενέργειας για θέρμανση και συνεπώς στην ελάττωση της δημιουργίας του διοξειδίου του άνθρακα. Βοηθούν με αυτόν τον τρόπο στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας και συνεπώς στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επίσης το γεγονός ότι το PVC δεν καίγεται αλλά ανακυκλώνονται αποτελεί θετικό στοιχείο στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.